Vecka 14+2

Nu är bebisen ungefär 8 centimeter lång och väger cirka 40 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen. 

Impulser från hjärnar gör att fostret tränar sina ansiktsuttryck. Från och med den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Njurarna utsöndrar urin, som fostret kissar ut i fostervattnet. Detta fortsätter under hela graviditeten. 

Alla erbjuds ultraljudsundersökning mellan vecka 13 och 20. Mellan vecka 11 och 13+6 kan man i vissa delar av landet göra en specialundersökning som kallas nackuppklarning (eller NUPP) om man är 35 eller äldre, eller har kromosomskador i släkten. NUPP kan kombineras (KUB eller CUB) med s k serumscreening (biokemisk screening eller Köpenhamnsprov). Från vecka 14 kan man fortfarande göra serumscreening, men inte NUPP. 

NUPP, KUB och serumscreening är tester som ger en uppskattning av hur stor risken är för Downs syndrom eller annan kromosomskada. En beräknad hög risk kan tjäna som underlag för att överväga fostervattensprov. Du som är över 35 kan läsa vår artikel om hur ålder påverkar graviditeten.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0